Szinopszis

Alább láthatjátok a négy evangélium tartalmának elrendezését. Ebben a gráfban szerepel minden egyes epizód amiről az evangélisták beszámolnak. A sorrend megegyezik mind a négy könyv saját belső sorrendjével, az egymáshozrendelések pedig az egyik, meglehetősen széleskörben használatos szinopszis alapján készültek. Ez a táblázat Kurt Aland munkája, aki a teljes szöveget eredetileg görög formájában egy négyoszlopos táblázatba tördelve jelentette meg az összehasonlító elemzések megkönnyítése céljából.

A gráfon alább az egyes csomópontokat az egyes evangéliumokban található helyükkel felcímkézett élek kötik össze. Ennek megfelelően egy színt végigkövetve láthatóvá válik az egyes evangéliumok szervezése és pontos tartalma.

A címkék tartalmazzák még az egyes szövegegységek saját sorszámát a megfelelő evangéliumon belül, illetve egy százalékos értéket, ami az evangélium teljes terjedelméhez képesti pozíciójukat jelenti. Ennek kiszámításához a Tyndale House (Cambridge) által készített adatbázist használtam, ami lehetővé teszi a narratív idő pontos mérését az eredeti szöveg szavainak megszámolásán keresztül.

A lila mezők jelzik azokat a pontokat, ahol a négy evangélium találkozik. Ezek azok a csomópontok, amit láthatólag mind a négy író központi jelentőségűnek tartott.

A teljes grafika SVG formátumban került feltöltésre, így ha lementve szeretnéd megnyitni a képet egy vektorgrafikus rajzprogramban, akkor szabadon mókolhatsz vele.

Használd egészséggel, osszd meg bátrad, de ne kérj érte pénzt, illetve ha javítanál rajta, s van ötleted, hogyan lehetne még informatívabb, akkor azt jelezd, s ha lehetséges, akkor szívesen beépítem az itt megosztott változatba is.

Gospel Parrallels visualized